Startersgids: hoe beheer je je ingrediënten in Apicbase?

Nieuw bij Apicbase? Laten we dan beginnen bij het begin: de ingrediënten. Zij vormen de basis van alle recepten, menu's, bestellingen, tellingen, etc.

In dit artikel geven we je alle inzichten, tips en trucs om de productmodule zo succesvol mogelijk te gebruiken.

STAP 1: Het uploaden van ingrediënten

We beginnen met het importeren van de ingrediënten die in de keuken gebruikt. Met onze software kan je alle nodige algemene informatie, allergenen & nutriënten etc. toevoegen.

Er zijn twee manieren om ingrediënten te uploaden:

1. Handmatig (één voor één): lees dit artikel.
  2. Via Excel (in bulk): check dit artikel.

Ons systeem maakt automatisch een uniek Apic ID nummer aan voor alle ingrediënten.

💡Tip: Als je enkel de basisinformatie van je ingrediënten wil importeren, is het wellicht voldoende om het pakketbestand te gebruiken (zie stap 2). Dit bestand bevat geen allergeen- en voedingsinformatie. Als je dit bestand gebruikt, heb je voldoende informatie om recepten aan te maken. Apicbase zal automatisch een Apic ID voor deze ingrediënten aanmaken. Klik hier om alles te weten te komen over deze eenvoudige upload.

STAP 2: Pakketten, leveranciers en prijzen toevoegen aan ingrediënten

Zodra alle ingrediënten zijn toegevoegd aan Apicbase, is het tijd om pakketten, leveranciers en prijzen toe te voegen. Elk ingrediënt kan meerdere pakketten en leveranciers hebben. Deze stap is vrij essentieel als je de bestelmodule gebruikt, want zonder pakket- en leveranciersinformatie is het niet mogelijk om via Apicbase een bestelling te plaatsen.

Er zijn twee manieren om pakketten, leveranciers en prijzen toe te voegen aan een ingrediënt:

1. Handmatig (één voor één): controleer dit artikel.
  2. Via Excel (in bulk): controleer dit artikel.

💡Tip: Misschien is één van jullie leveranciers geïntegreerd met Apicbase. Bekijk in dit artikel- hoe je een gekoppelde leverancier aan Apicbase kan toevoegen.

💡Tip: Indien je slechts met een selectie van de ingrediënten wil werken, kan je deze ingrediënten selecteren en als Excel-bestand importeren. Lees hier hoe dat werkt.

STAP 3: Een ingrediënt toevoegen aan een outlet

In het geval dat filialen verschillende ingrediënten gebruiken, kan het handig zijn om ingrediënten aan een specifieke filiaal toe te wijzen. Lees in dit artikel hoe.

STAP 4: Categoriseren van ingrediënten

Wanneer de ingrediëntenlijst groter wordt, wil je deze zo slim mogelijk gebruiken. Om deze reden kan je zoveel aangepaste velden en (sub) categorieën toevoegen als je zelf nodig hebt.

Zo kan je je ingrediënten bv. categoriseren volgens categorieën als zuivel, groente, fruit, vis, vlees, etc. Het kan interessant zijn om ook subcategorieën toe te voegen zoals vers, blik, verpakt, bevroren, etc.

In dit artikel kan je lezen hoe je aangepaste velden en (sub)categorieën kan aanmaken.

STAP 5: Zoeken in je ingrediëntenlijst

Als je alle voorgaande stappen hebt gevolgd, is het erg heel eenvoudig om ingrediënten te gebruiken, te zoeken en te filteren. In de filterbalk aan de linkerkant van de ingrediëntenmodule zijn alle filters zichtbaar. In Apicbase kan je filteren op bv. leverancier, verkooppunten, allergenen, (sub)categorieën en je eigen aangepaste velden.

Wil je slim filteren in Apicbase? Lees dan dit artikel over zoeken en filteren op ingrediëntniveau.

STAP 6: Verwijderen, vervangen en wijzigen van ingrediënten, pakketten en prijzen

Het aanbrengen van wijzigingen in een ingrediënt gaat eenvoudig door te klikken op het "Bewerken" symbool van het ingrediënt. Hier kan je elk detail van dit ingrediënt wijzigen.

💡Tip: Wil je wijzigingen aanbrengen in meerdere ingrediënten? Dat kan op een snelle manier door het Excel-bestand te importeren (of een selectie te exporteren). Breng de nodige wijzigingen aan in Excel en importeer het bestand daarna opnieuw. Na het uploaden zijn de wijzigingen zichtbaar in Apicbase.

• Wilt je een oud ingrediënt wisselen voor een nieuw ingrediënt, en dat in alle recepten tegelijk? In dit artikel kan je lezen hoe dat moet.
  • Als je wil leren hoe je een ingrediënt kan verwijderen, verwijzen we je door naar dit artikel. Let op: wanneer een ingrediënt wordt verwijderd, zal het ontkoppeld worden van recepten, leveranciers en pakketten. Apicbase zal je hiervoor eerst een waarschuwing geven.