Hoe kan ik verlies/afval registreren?

Apicbase geeft je een nauwkeurig inzicht in het afval dat je genereert. Dit artikel laat je zien hoe je de verspilling van ingrediënten en bereidingen kan registreren.

Er zijn twee soorten van verlies die je in Apicbase kan registreren: het verlies van items uit je voorrad of het verliespercentage bij ingrediënten als je recepten bereidt. Lees het volgende artikel voor meer informatie hierover.

• Klik op de knop "Afval" in de module "Voorraad" en selecteer de outlet waarvoor je afval wilt registreren.

Waste 1

Waste 2

• Je ziet een overzicht van alle afvalregistraties die in Apicbase werden geregistreerd.
  • Klik op de "Nieuw Afval" knop om een nieuwe afvalregistratie te starten.

Waste 3

• Je hebt nu de mogelijkheid om de zoekbalk in de rechterbovenhoek te gebruiken of te klikken op een productcategorie (recept of ingrediënt). De zoekbalk is de snelste manier als je weet hoe het artikel exact heet in de software. Gebruik de productcategorie als je niet 100% zeker bent. Door een categorie te selecteren, word je doorverwezen naar alle opties.

Waste 4

• In dit voorbeeld zijn we specifiek op zoek naar runderbouillon. We hebben de zoekbalk in de rechterbovenhoek gebruikt.
      Waste 5
    • In dit voorbeeld hebben we de productcategorie Ingrediënt gebruikt om onze runderbouillon te vinden. We kunnen onze zoekopdracht specificeren door gebruik te maken van de categorieën of subcategorieën die aan een ingrediënt zijn gekoppeld of via de alfabetische zoekfunctie aan de rechterkant van het scherm.
      Waste 6
  • Als je het product hebt gevonden dat je wilt registreren als verlies, kan je erop klikken. Een pop-up zal verschijnen:
    • Vul de hoeveelheid in die je wilt registreren. Als je een deel van een verpakking wilt weggooien, kan je op "+gedeeltelijk" klikken en de weg te gooien hoeveelheid invullen.
    • De berekende hoeveelheid wordt getoond, zodat je kan controleren of je de juiste hoeveelheid hebt ingevoerd.
    • Selecteer een gebeurtenisbeschrijving voor dit item. Deze omschrijvingen verschijnen in je afvalrapport.
    • Je kan meer informatie invoeren in het opmerkingenveld, maar dit is optioneel.
    • Klik op "Opslaan".

Waste 7

• Herhaal deze stappen voor elk recept of voorraaditem dat je als verlies wilt registreren.
  • Alle items die klaar zijn om te worden weggegooid staan in een lijst onder de knop "items bekijken" in de rechterbovenhoek. Je kan een item ook verwijderen door op het prullenbak-symbool te klikken.

Waste 8

• Als alle items zijn ingevoerd, klik je op "Opslaan" in de rechterbovenhoek. Je krijgt een bevestigings pop-up. In deze pop-up kan je ook items verwijderen door op het prullenbak symbool te klikken. Klik op "bevestigen" om verder te gaan.

Waste 9

• Eenmaal opgeslagen, keer je terug naar de pagina Afvaloverzicht waar je alle voorgaande geregistreerde acties kan zien. Per afvalgebeurtenis kan je de details en de waardeverandering van de voorraad zien.

Waste 10

ideaTip: Registreer consequent het verlies dat je hebt. Dit is zeer belangrijk om een nauwkeurige voorraad in Apicbase te hebben. Bepaal een vast moment waarop alle afval van een bepaalde periode wordt geregistreerd. Doe dit bij voorkeur dagelijks. Het werkt het beste wanneer een bepaalde medewerker verantwoordelijk is voor de afvalregisteratie.