Hoe maak je een recept/bereiding inventariseerbaar?

Recepten die je in je inventaris wilt kunnen tellen, zoals sauzen, zelfgemaakte desserts, deeg,... , kan je in Apicbase als "inventariseerbaar" instellen. Dit artikel toont je hoe dit werkt.

Let op: Als een recept eenmaal als inventariseerbaar is ingesteld, zal Apicbase dit recept uit voorraad nemen en niet de ingrediënten als je een portie verkoopt. Als de huidige voorraad op is, zal de software niet overschakelen naar de afzonderlijke ingrediënten, maar zal deze negatief worden voor dit inventariseerbaar recept.

Als je niet weet welke recepten je als inventariseerbaar moet instellen, lees dan eerst dit artikel.

Volg de onderstaande stappen om een recept inventariseerbaar te maken in Apicbase.

1. Ga naar het bestaande recept. Als je nog geen recept hebt aangemaakt, volg dan dit artikel.
    1. Als het volledige recept op voorraad moet zijn, ga dan naar A.
    2. Als slechts een deel van dit recept als voorraadbaar moet worden ingesteld, ga dan direct naar sectie B.
    3. Voeg een stockable recept toe aan je voorraad.

A. Het volledige recept moet inventariseerbaar zijn.

1. Ga naar het recept dat je wilt instellen als inventariseerbaar. Klik op "Bewerken".
  2. Ga naar het tabblad "Voorraad" en vink het vakje naast "Recept als inventariseerbeer instellen" aan. Klik op "Opslaan en ga terug".

Inventory tab
  3. Er verschijnt een nieuw tabblad met de naam "Pakketten en prijzen". Klik nogmaals op "Bewerken" en ga naar het nieuwe tabblad. Maak een pakket aan, bijvoorbeeld een fles van 700ml. Dit zal de verpakkingsgrootte zijn die je toevoegt aan de voorraad wanneer je het recept klaarmaakt.

Add package in apicbase
  4. Indien nodig kan je ook een leverancier en prijs instellen voor dit pakket. Dit wordt vaak gebruikt voor klanten die intern willen bestellen bij een centrale productiekeuken.
  5. Sla het recept op voordat je deze pagina verlaat.

B. Een deel van het recept moet inventariseerbaar worden.

1. Gaan naar het recept, klik op "Kopiëren" en selecteer "Kopie maken...". Er verschijnt een popup waarin je een naam kan geven aan de kopie van het recept. Bijvoorbeeld, "Hemingway Daiquiri Cocktail voorgemaakt". Klik op "Opslaan" en je wordt naar het gekloonde recept geleid.
    Create cloned recipe
  2. Klik op "Bewerken" en verwijder alle ingrediënten die geen deel uitmaken van de voorgemaakte batch.
  3. Ga naar het tabblad "Voorraad" en vink het vakje naast "Recept als inventariseerbeer instellen" aan. Klik op "Opslaan en ga terug".

batch inventory capable
  4. Klik op "Opslaan en ga terug".
  5. Er verschijnt een nieuw tabblad met de naam "Pakketten en prijzen". Klik nogmaals op "Bewerken" en ga naar het nieuwe tabblad. Maak een pakket aan, bijvoorbeeld een fles van 700ml. Dit zal de pakketgrootte zijn die je toevoegt aan de voorraad wanneer je het recept klaarmaakt.
    Screen Shot 2019-09-27 at 12.45.32
  6. Indien nodig kan je ook een leverancier en prijs instellen voor dit pakket. Dit wordt vaak gebruikt voor klanten die intern willen bestellen bij een centrale productiekeuken.
  7. Sla het recept op voordat je deze pagina verlaat.
  8. Ga terug naar het originele recept via de directe link in het gekloonde recept en klik op "Bewerken".
    source recipe
  9. Verwijder nu alle ingrediënten die deel uitmaken van het inventariseerbaar recept en voeg het dit recept toe als sub-recept.
    sub recipe cocktail
  10. Sla het recept op.

C. Voeg een voorraadrecept toe aan uw inventaris

Om een inventariseerbaar recept toe te voegen aan uw voorraad, ga ja naar de "Maak aan" functionaliteit in de "Voorraad" Module. Voer de naam van het recept en de hoeveelheid in. Klik op "Toevoegen" en vervolgens op "Opslaan". Deze hoeveelheid wordt toegevoegd aan de voorraad, alle afzonderlijke ingrediënten die gebruikt zijn om deze hoeveelheid te maken zullen uit de voorraad worden gehaald.

pre-made batch create event