Hoe voeg je allergenen- en voedingsinformatie toe via een geïntegreerde database?

Food businesses hebben nood aan een duidelijk overzicht van de allergenen en voedingswaarden van ingrediënten, recepten en menu's. Met Apicbase kan je deze informatie eenvoudig toevoegen via geïntegreerde databases.

Als je wilt weten hoe u allergeneninformatie handmatig of via Excel kunt invullen: klik hier.

Met Apicbase kan je ingrediënten koppelen aan voedings- en allergenendatabases. De voedings- en allergeeninformatie uit de database wordt toegevoegd aan het ingrediënt in Apicbase en elk recept waarin het ingrediënt wordt gebruikt.

Apicbase is niet verantwoordelijk voor de gegevens die de databases leveren. Wij stellen de informatie in de databases beschikbaar om het invullen van voedings- en allergeen-informatie te vergemakkelijken.

Volg onderstaande stappen:

• Log in op uw bibliotheek en ga naar de bibliotheekinstellingen.
    Apicbase custom fields library
  • Sleep de voedings- en allergenendatabases die je wilt gebruiken naar het linkse vak "Actieve ingrediëntendatabases". Je kan de bronnen prioriteren door ze hoger in de lijst te plaatsen. Klik hier voor een overzicht van de databases die we momenteel ondersteunen.
    Schermafbeelding 2019-11-06 om 10.07.43
  • Ga vervolgens naar je ingrediëntenlijst en kies het ingrediënt waarvoor je de informatie wilt toevoegen. We nemen pindakaas als voorbeeld.
  • Klik op het ingrediënt om naar het gedetailleerde overzicht te gaan, klik vervolgens op "Controleer allergenen en voedingswaarde".
    Schermafbeelding 2019-11-06 om 12.11.33
  • In het volgende scherm voer je eenvoudigweg de naam van het ingrediënt in, en kan je kiezen in welke database je naar informatie wilt zoeken.
    Schermafbeelding 2019-11-06 om 13.27.51
  • Klik op het ingrediënt in de dropdown-box. Het venster toont nu welke gegevens aan het ingrediënt worden toegevoegd zodra je op de "Toevoegen"-knop drukt.
    • "AL" voor informatie over allergenen
    • "NU" voor voedingsinformatie
    Schermafbeelding 2019-11-06 om 13.28.10
  • Wanneer dit klaar is, zal je zien dat er voedings- en allergeeninformatie aan het ingrediënt is toegevoegd. In dit geval bevat dit product pinda's.
    Schermafbeelding 2019-11-06 om 13.51.48
  • Omdat informatie over allergenen zo belangrijk is, ondersteunen wij ook een "Allergenen validatie" functie. Zodra de informatie over de allergenen is geverifieerd kunnen de allergenen gevalideerd worden om andere gebruikers te laten zien dat de informatie correct is.
  • Zodra de allergenen zijn gevalideerd is het niet mogelijk om de allergeensamenstelling te wijzigen, tenzij je het selectievakje "Allergenen valideren" uitvinkt. Het is ook onmogelijk om het selectievakje "Allergenen valideren" aan te vinken als geen enkel allergeen of het selectievakje "Geen allergenen" is aangevinkt.

Er is een specifieke toestemming op gebruikersniveau, genaamd "Ingrediëntenverificatie", die een gebruiker nodig heeft om het selectievakje "Allergenen valideren" aan te vinken. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat alleen het personeel met de juiste bevoegdheid deze gevoelige informatie kan wijzigen. Om meer te weten te komen over de validatie van allergenen: klik hier.

Om te leren hoe je allergene manueel kan toevoegen, klik hier.

Om te weten te komen hoe je allergenenkaarten kunt genereren voor menu's: klik hier.

Om te leren hoe je allergenenkaarten maakt met een QR code: klik hier.