Wat is het verschil tussen het berekenen van afval/verlies bij voorraaditems en recepten?

In APICBASE kun je de verspilling registreren voor zowel voorraadartikelen als recepten. Maar hoe gaat onze software daarmee om? Je leert het in dit artikel.

Als je meer wilt weten over het registreren van afval/verlies, lees dan eerst dit artikel.

Als je een item invult bij het registreren van verlies, zie je een [R] voor Recept en een [SI] voor een voorraadartikel:
Apicbase_Waste

Als je daar een voorraadartikel invult, zie je de totale hoeveelheid en eenheid ervan. Het idee hier is dat je afval gaat registreren voordat je je artikel in een recept gebruikt, of verkocht wordt, zoals een flesje bier dat valt en kapot gaat of een kaas die bedorven is.

Belangrijke opmerking: het afval dat je genereert tijdens het bereiden van een recept (bv. de graten als je een vis fileert) wordt al berekend door onze software als je het gerecht verkoopt, of een bereiding in de voorraad aanmaakt. Dat moet je hier niet registreren! Een verspilling van voorraadartikelen is eenvoudig, je registreert dat je een flesje bier hebt verspild en wij halen een flesje bier uit je voorraad.

Aan de andere kant, als je een recept registreert voor verspilling, vertel je onze software eigenlijk dat je dat recept hebt gemaakt, maar dat je het daarna moest weggooien (je hebt bijvoorbeeld een wafel gemaakt, maar niemand heeft die dag gekocht en de volgende dag kan deze niet meer verkocht worden, of een gerecht werd teruggestuurd door de klant). Als je een recept invoert, tonen we je de portiegrootte van dat recept om je te helpen met de berekening en daar voer je in hoeveel porties je hebt weggegooid. We berekenen dan de hoeveelheid ingrediënten die gebruikt zijn om het te bereiden en voor elk van hen nemen we de juiste hoeveelheid uit voorraad.

Als je op de pagina met de afvallijst klikt op details van een afvalgebeurtenis, kun je ingrediënten zien die door recepten zijn verspild (in de kolom met opmerkingen) en artikelen die expliciet zijn verspild (opmerkingen slaan de door de gebruiker ingevoerde gegevens op).

Apicbase Waste 2