Hoe genereer ik een materiaallijst voor een menu?

Door het genereren van een materiaallijst op basis van je voorraad, maakt Apicbase het mogelijk om heel accurate bestellingen te plaatsen. In dit artikel leer je hoe je in een handomdraai bestellingen kan plaatsen met je materiaallijsten.

Om gebruik te maken van de materiaallijsten, is het belangrijk dat alle ingrediënt-, recept- en menu-informatie volledig en correct staat in je bibliotheek. Als dat niet het geval is, dan kunnen er bij na genereren van een materiaallijst fouten zitten in je bestelling wat betreft ingrediënten, hoeveelheden en prijzen. Lees deze artikels over hoe je ingrediënten en recepten kan aanmaken. In dit artikel verzamelden we alle informatie over het aanmaken van een menu

• Selecteer "Menu" in de dropdown van de Productmodule.
  • Selecteer het menu waarvoor je een materiaallijst wil genereren.

MENU BOM 1

• Als je menu geopend is, klik dan op "Materiaallijst" in de grijze werkbalk bovenaan.
  • Selecteer het filiaal waarvoor je de materiaallijst wil maken in de popup.
  • Hier kan je het aantal porties voor het volledige menu of per item invullen. Als je bv. 10 porties van elk recept nodig hebt, vul dat 10 in bij "Portionering over het hele menu"
  • Apicbase zal automatisch 1 portie per gerecht invullen.

MENU BOM 3

Een andere handige functie is het genereren van een materiaallijst op basis van je verkoopcijfers. Als je verkoopdata beschikbaar is in je bibliotheek, selecteer dan een periode en klik op "Importeren". Apicbase genereert dan een materiaallijst voor elk verkocht item in die periode, vanuit dit specifieke menu.

Genereer een materiaallijst

Nadat je de juiste instellingen hebt aangeduid, kan je klikken op "Materiaallijst aanmaken". Apicbase maakt nu een lijst met alle benodigdheden aan.

• Ingrediënt: de naam van het ingrediënt.
  • Benodigde hoeveelheid: de hoeveelheid die je nodig hebt om de benodigde porties te maken.
  • Voorraad hoeveelheid: de beschikbare voorraadhoeveelheid.
  • Bestel hoeveelheid: de hoeveelheid die je moet bestellen.
  • Kies product: In deze kolom kan je het product kiezen dat je wenst te bestellen. Apicbase selecteert automatisch het laatst bestelde ingrediënt, maar je kan hier ook kiezen voor bv. het goedkoopste product in de dropdown.
  • Totaal: Deze kolom toont de totale prijs van het bedrag dat je gaat bestellen.

Het is mogelijk dat je de volgende waarschuwing krijgt:
NL-2

Deze waarschuwing kan slechts enkele redenen hebben:

Bij de ingrediënten die voldoende voorraad hebben geeft Apicbase aan dat er niets besteld hoeft te worden.

MENU BOM 4

Exporteer een materiaallijst

Als je je materiaallijst wil exporteren, klik dan op de knop "Stuklijst exporteren". Je export kan je dan terugvinden bij "Exports" bij je instellingen.

MENU BOM 6

Genereer een bestelbon op basis van je materiaallijst

• Druk dan op "Bestelbonnen genereren", waarna je wordt doorgestuurd naar de bestelmodule.

MENU BOM 5

De bestellingen voor deze materiaallijst worden nu in je boodschappenlijst getoond. Er is een tabblad voor elke leverancier waarbij je moet bestellen.

• Klik op de tabbladen bovenaan om de verschillende bestellingen te bekijken.
  • Je kan voor elke bestelling een leveringsdatum en tijdstip instellen.
  • Als je op de knop "Email bestelling" klikt, dan plaats je de bestelling bij je leverancier. Je ontvangt meteen daarna een bevestiging van Apicbase in je mailbox.
  • Je kan de bestelling annuleren door op "Annuleren" te klikken. Je hoeft niet alle bestellingen meteen te plaatsen: als je dit scherm verlaat blijven je bestellingen bewaard. Je kan ze terug raadplegen door naar "Order aanmaken" te gaan in de inkoopmodule.