Hoe creëer ik een nieuw menu?

In Apicbase kan je heel eenvoudig menu's aanmaken zoals bv. seizoensmenu's, lunchmenu's, groepsmenu's, etc. Menu's in Apicbase maken het mogelijk om financiële informatie van verschillende recepten te vergelijken, allergenenkaarten aan te maken, etc.

Volg de stappen hieronder om een menu aan te maken:

• Klik op "Menu's" in de Producten-module.

men1

• Klik op "Nieuw", klik vervolgens op "Nieuw Menu".

men2

• Op het "General"-tabblad kan je alle details van je menu ingeven, zoals de naam, beschrijving, seizoen,...
men3
  • Vervolgens kan je gangen toevoegen aan je menu, door te klikken op de knop "+Gang toevoegen".
  • Wanneer je gang toegevoegd hebt, kan je recepten uit je bibliotheek toevoegen aan deze gang. Dit doe je eenvoudigweg door de naam van je recept in te typen in het vakje dat in de schermafbeelding hieronder is gemarkeerd.
men4
  • Sla het menu op door op "Snel opslaan" te klikken (om op dezelfde pagina te blijven) of door op "Opslaan en ga naar..." te klikken (om verder te gaan met je volgende actie).
men9
  • Je kan nu recepten van de ene gang naar de andere slepen, gangen toevoegen en wijzigen. Je kunt ook gangen verwijderen.
  • In het tabblad "Financieel" kan je informatie ingeven over de prijs van het menu, je winstpercentage doel en het BTW-percentage dat je in dit menu wilt gebruiken.

• In het tabblad "Filialen" kan je aanduiden in welke filialen dit menu beschikbaar zal zijn.

Menu's aanmaken is om meerdere redenen heel nuttig. Van zodra het recept aangemaakt en opgeslagen is, verschijnen er nieuwe tabbladen in het detailvenster van het menu:

• "Algemeen": Hier vind je de algemene informatie over het menu (ID, naam, beschrijving, wanneer het recept actief moet zijn,...)men1-1
  • "Allergenen": In dit tabblad vind je alle informatie over allergenen. Klik hier om te leren hoe je een allergenenkaart kan genereren voor een menu.
    men2-1
  • "Menukost (Totaal)": Onder dit tabblad vind je de gedetailleerde financiële informatie over het menu.
    men3-1

❗De winst- en margeberekening bij menu's werkt op dezelfde manier als bij de recepten. Je kan deze berekening echter alleen gebruiken bij een vast menu, met bv. een vast voorgerecht/hoofdgerecht/dessert.
Als je verschillende opties aanbiedt binnen je menu, kan je geen winst- en marge berekenen.

• "Vergelijking van recepten": Ook dit is een zeer nuttige functie in Apicbase. Hier kan je de kosten en winstdoelen van elke recept op het menu vergelijken.

men4-1
  • "Filialen": Hier kan je zien in welke filialen dit menu beschikbaar is.

men5

💡Tip: je kan uiteraard naast de standaard menu's, zoals voorgerecht/hoofdgerecht/dessert, ook andere menu's creëren. Als je bijvoorbeeld een menu aanmaakt voor al je cocktails, dan kan je de winstmarges van al je cocktails vergelijken alsook een allergenensheet genereren.