Hoe gebruik je de analyse module?

De sales analytics module is één van de handigste tools in Apicbase. Naast de analyse van je verkoopcijfers, krijg je veel interessante inzichten over je winst en verkoopmix. Lees er alles over in dit artikel.

In dit artikel gaan we eerst even in op hoe je van start kan gaan met het gebruik van de verkoopanalyse module. Daarna laten we je zien hoe je de juiste filters kan toepassen om de juiste data te gaan analyseren, waarna we bekijken hoe je de data in Apicbase nu concreet kan analyseren.

Het opzetten van de verkoopanalyse module

De module verkoopanalyse heeft eerst en vooral jouw verkoopgegevens nodig. De beste manier om de verkoopgegevens te importeren is door jullie POS te koppelen aan Apicbase. In dit artikel kan je hierover alles nalezen.  Als je geen kassasysteem gebruikt, kan je ook handmatig je verkoop registreren. Lees dit artikel om meer te weten te komen over handmatige verkoop.

Klik op "Verkoopanalyse" in de module "Analyse". Selecteer vervolgens het filiaal waarvoor je de verkoop wenst te analyseren.

Als je POS gesynchroniseerd is met Apicbase, wordt elke nacht de verkoopdata geïmporteerd in jouw bibliotheek.  Je kan echter ook op elk ander moment op de dag de laatste verkoopgegevens importeren door op de knop met pijltjes bij "Laatste synchronisatie" te drukken.SALES ANALYTICS 1

Het filteren van data in de verkoopanalyse module

In het linkerpaneel "Select Data" kan je de verkoopdata filteren. Apicbase stelt de volgende filters ter beschikking:

• Periode: selecteer de begin- en einddatum van de periode waarmee je aan de slag wil gaan.
  • Filiaal: selecteer de filialen die waarvan je de cijfers wil opvragen.
  • Type verkoop: hier kan je selecteren of je rekening wil houden met de gegevens van de manuele verkoop en/of die vanuit het kassasysteem.
  • Filter menu's: hier kan je filteren op menu's die je in Apicbase hebt aangemaakt.
  • Filter kassacategorieën: hier kan je filteren op elke kassacategorie die je in je kassasysteem hebt aangemaakt. Alleen de items in deze categorie worden dan in de analyse getoond.
  • "Bijwerken": door op deze knop te klikken, haal je de resultaten binnen die rekening houden met de ingestelde filters.
  • "Exporteren": door op deze knop te klikken, genereer je een Excel-export met de verkoopgegevens volgens de ingestelde filters.

SALES ANALYTICS 2

Het interpreteren van de resultaten in de verkoopanalyse

Het resultatenpaneel toont je de belangrijkste informatie van de verkoop volgens de ingestelde filters.

• Het aantal verkochte producten.
  • De totale omzet (inclusief BTW).
  • De totale omzet (exclusief BTW).
  • Primaire kosten (en primaire kosten percentage van de totale omzet).
  • Winst (Inkomsten (excl. BTW) - primaire kosten).
  • Winstmarge.

SALES ANALYTICS 3

Vervolgens zie je twee grafieken.

• De eerste grafiek links toont de volgende indicatoren over de geselecteerde periode. (Y-as: de gekozen valuta bv. Euro, X-as: data van de gekozen periode).
    • Inkomsten (excl. BTW)
    • Winst
    • Kosten
    • Inkomsten (incl. BTW): deze is uitgeschakeld, maar je kan deze aan de grafiek toevoegen door er op te klikken in de legende van de grafiek.
  • De tweede grafiek rechts toont het percentage van de verkoopmix voor elk verkoopartikel en de gemiddelde winst per verkoop. Deze grafiek is verdeeld in vier kwadranten, verdeeld door een horizontale en een verticale lijn. De horizontale lijn toont het gemiddelde percentage van de verkoopmix van alle verkoopartikelen. De verticale lijn geeft de gemiddelde winst per verkoop aan voor alle verkopen.
    • Het kwadrant linksboven bevat verkoopartikelen die niet vaak worden verkocht, maar een grote gemiddelde winst per verkoop hebben.
    • Het kwadrant rechtsboven bevat verkoopartikelen die een relatief groot deel van de verkoopmix uitmaken en een hoge gemiddelde winst hebben.
    • Het kwadrant rechtsonder bevat items die niet vaak worden verkocht maar een hoge gemiddelde winst hebben.
    • Het kwadrant linksonder bevat items die niet vaak worden verkocht en een lage gemiddelde winst hebben.

SALES ANALYTICS 4

Het detailpaneel onderaan toont de belangrijkste verkoopgegevens voor elk verkoopsartikel. Als de verkoopgegevens uit jullie kassa worden geïmporteerd, geeft Apicbase ook steeds de naam van dit POS sales item weer in de tabel.

Deze tabel kan je kopiëren, exporteren in verschillende formaten en afdrukken.

Schermafbeelding 2020-07-28 om 15.05.53

In de eerste kolom van deze tabel staat het Verkoopartikel. Dit zijn de namen van de artikelen in jullie kassasysteem. De volgende kolom toont het APIC Product dat je koppelde aan de verkoopsitems bij "PoS Connectie" in de Analyse module.

Indien een verkoopartikel niet gekoppeld is aan een product in Apicbase, is er geen vermelding in de kolom "APIC Product".  In dit artikel kan je nalezen hoe je APIC recepten aan POS sales items kan linken.

Voorbeeld uit de bovenstaande tabel: de Penne Salsiccia werd 72 verkocht in de geselecteerde periode. Dit gerecht maakte 8% uit van het totale aantal verkochte artikelen. De gemiddelde prijs voor de penne in deze periode was €15,33. De totale omzet voor dit artikel in deze periode was €1037,95, de primaire kosten bedroegen €460,80 en dat leverde een winst op van €577,15. Dit levert een winstmarge op van 56%, wat betekent dat de penne verantwoordelijk was voor 14% van de totale omzet.

💡Een belangrijke kanttekening bij de verkoopcijfers is dat je in Apicbase steeds de gemiddelde omzet krijgt. Als bijvoorbeeld de prijs van een Stella €3 is, op een avond verkoop je Stella aan 2+1 gratis. Je genereert op die avond geen €3 omzet voor elke Stella die uit voorraad wordt genomen. De gemiddelde opbrengst zal dus lager zijn dan €3. De data in Apicbase zijn in dit geval nog steeds heel interessant, omdat je weet met hoeveel winst de Stella verkocht wordt. Als deze winst te laag is, kan je analyseren waarom deze te laag is.